Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gondolatok a boldogságról és azok forrásairól!

Szinte egy élet kevés ahhoz, hogy megtaláljuk, pedig megállás nélkül kutatjuk boldogságunk kulcsát.

Egyáltalán mi az a boldogság?

Számomra az az állapot, amikor kívül-belül azt érzem, hogy rendben vagyok és ez természetesen a környezetemre is "átragad." Ilyenkor a legfontosabb a külvilág visszajelzése: egy-egy kedves dicsérő szó.

Az embert boldoggá teheti a családja, a barátai vagy csak egyszerűen az, ha süt a Nap.

Gyakran azt érzem, hogy érzelmi hullámvasúton ülök, hiszen egyszer fent, egyszer lent érzem magam.

A mai napomra egyértelműen rányomta a bélyegét egy fotó, amit már vártam pár hete és most végre kézhez kaptam. Boldoggá tett, mert azt hittem, hogy feledésbe merült és már biztosan nem kapom meg.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a boldogságunk tárgyaktól függene, sőt... Sokkal fontosabbnak tartom magát a szándékot. Azt, hogy egyáltalán megpróbálunk örömet csempészni a másik mindennapjaiba.

Kívánom minden kedves Olvasónak, hogy legyenek olyan emberek a közeli és tágabb környezetében, akik bearanyozzák a napját, vagy - mint ahogyan nekem - az egész hétvégéjét!

0 Tovább

MAMMA MIA! - A megvalósult álom!

2015. szeptember 26-án egy régi nagy álmom vált valóra azzal, hogy megnézhettem a MAMMA MIA! c. musical-t a Madách Színházban, Szirtes Tamás rendezésében.

Szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás ugyanis jegyet szerezni erre a darabra. Nekem is csak hatalmas szerencsével sikerült...

A délutáni előadás kezdete előtt néhány perccel már kijelenthető volt: "Ma is teltház lesz!"

A 10. sor közepén ülve izgatottan, kíváncsisággal és végtelen nyitottsággal a szívemben vártam a kezdést.

A következő pillanatban már egy görög szigeten érezhette magát a nagyérdemű, ott játszódik ugyanis a történet.

A görög szigeten lévő szálloda tulajdonosa Donna Sheridan (Gallusz Niki), aki egyedül neveli a ma már 21 éves - éppen az esküvőjére készülő - lányát, Sophie Sheridan-t (Simon Boglárka).

A fiatal lány egy véletlen folytán megtalálja anyja régi noteszét, amelyben 3 férfi nevét látja lejegyezve. Sophie összerakja a mozaikokat és rájön, hogy a 3 férfi közül valamelyik az ő édesapja, akit feltétlenül meg akar találni és ismerni az esküvője előtt.

A "Nagy nap" előtt 3 hónappal titokban meghívót küld mindhárom "apajelöltnek", akik nem értik, hogy miért akar velük találkozni Sophie.

A lehetséges apukák (Sam: Nagy Balázs, Bill: Hajdu Steve és Harry: Molnár László) feltűnése a szigeten alaposan felforrósítja a hangulatot.

Amikor Donna viszontlátja múltjának fontos szereplőit, kétségbeesik, hiszen még ő maga sem tudja, hogy a 3 férfi közül ki Sophie igazi apja?!

Donnát barátnői (Tanya: Ladinek Judit és Rosie: Sáfár Mónika) igyekeznek vigasztalni.

Sophie is egyre bizonytalanabb, hiszen a lehetséges apukák közül mindhárman ugyanannyira esélyesek az elmondott élettörténetek alapján. Sophie abban bízott, hogy a külső vonások alapján majd könnyedén rájön az igazságra, ám a történet ennél bonyolultabb.

Az esküvő reggelén Sophie és Donna egy szívbemarkoló párbeszédet folytat, amiben Sophie elmondja az anyjának, hogy ő tiszta szívből szereti a vőlegényét, Sky-t (Sánta László) és ő nem akarja azt, hogy a majdani gyermekeik apa nélkül nőjenek fel, ahogyan Ő is. Sophie megkéri az anyját, hogy segítsen felvenni a menyasszonyi ruhát és - apa híján - ő vezesse majd az oltár elé.

Az esküvőn jelen van mindenki, aki fontos Sophie és Sky, na és persze Donna életében: barátok és a három apajelölt.

Az, hogy végül létrejön-e a házasság és ha igen, akkor ki-kit vesz el, derüljön ki mindenki számára magából az előadásból.

A romantikus - 70-es években játszódó - történetet az ABBA együttes mára már legendássá vált slágerei teszik felejthetetlenné, természetesen magyar fordításban. Gallusz Nikit eddig csak prózai szerepben láttam, de az egykori CLUB 54 nevű formáció óta tudom, hogy remek hangja van, ennek most is ékes bizonyítékát adta.

Simon Boglárkára egykor az akkori Magyar Televízió "A Társulat" c. műsorában figyeltem fel. Tehetsége mostanra igazán beérett.

A Madách Színház az első a világon, aki megkapta a non-replica változat színrevitelének jogát, tehát Szirtes Tamás, az előadás rendezője, új, önálló koncepcióval, koreográfiával (Tihanyi Ákos), díszletben (Bátonyi György) és jelmezben (Szűcs Edit) állíthatta színpadra a világhírű musicalt.

A két és fél órás előadást vastapssal jutalmazta a közönség, a tapsrendnél színpadra lépett az előadás zenei vezetője és karmestere, Kocsák Tibor is.

Ezután következett a meglepetés, hiszen Gallusz Niki színpadra hívta az énekelni, táncolni és a színészekkel közös fotót készíteni vágyó nézőket, így lett a színházi élményből nem mindennapi koncertélmény is.

Külön öröm számomra, hogy először láthattam színpadon Trecskó Zsófit (Ali), akivel annak idején együtt merültünk el a Kommunikáció és Médiatudomány szak rejtelmeiben a főiskolán.

Köszönet illeti az előadás minden szereplőjét és alkotóját ezért a Csodáért!

0 Tovább

Titkok a színfalak mögül

A színházi világnapot minden évben március 27-én tartják. Ebből az alkalomból idén a Fidelio.hu portál készített egy összeállítást arról a 10 dologról, amit nézőként eddig biztosan nem tudtunk a színház belső világáról.

Az alábbiakban ezeket osztom meg Veletek!

1. A legtöbb színház nézőterén minden előadáson ül egy rendőr és egy orvos a vészhelyzetek esetére. Régen tűzoltó is csatlakozott hozzájuk.

2. Tűzoltó már nincs, de még ma is vasfüggöny választja el a színpadot a nézőtérről: tűz esetén így nem terjednek át egyik térről a másikra a lángok.

3. Nemcsak azért sötét színűek a nézőtér ülései, hogy ne koszolódjanak össze. A színészeket pszichológiailag befolyásolja, ha félház van, így viszont nem tűnnek fel annyira az üres helyek.

4. A földhöz vágott pohár, palack nem üvegből van, hanem cukorból. Ha a színpadon behúznak egy színésznek, és véreznie kell, bekap egy piros folyadékkal teli kapszulát, és ráharap.

5. Magyarországon mindig ráhagynak 7 percet az előadás kezdésére, ezért is a 7óra7.hu a neve az egyik meghatározó színházszakmai portálnak. Ezzel szemben külföldön óramű pontossággal kezdenek.

6. A színészek rugós késsel „szúrják" le egymást, aminek visszahúzódik a pengéje. Optimális esetben. A legenda szerint előfordult már, hogy a rugó nem működött, de a színész túlélte.

7. Mi történik, ha egy színésznek zenés előadás előtt elmegy a hangja? A kalciuminjekció nem túl egészséges megoldás, de átmenetileg orvosolja a problémát: pár órára ellazítja a torkot.

8. Kétféle jutalomjáték van: ma leginkább akkor használjuk a kifejezést, amikor egy idős, megbecsült színésznek választanak darabot, régebben viszont azt jelentette, hogy az előadás bevételét vagy egy részét egy bizonyos színész kapta meg - az övé volt a jutalomjáték.

9. Ha a színpadon valaki újságból vagy könyvből olvas fel, azt a szöveget általában nem szokta megtanulni, bele van ragasztva nagy betűkkel.

10. Beugrásnak nevezzük azt, amikor egy színésznek kell belépnie hirtelen egy szerepre kollégája helyett. Ilyenkor aznap reggelig illik szólni a beugrónak, akivel gyorsan lepróbálják az előadást. Előfordul, hogy este a példánnyal a kezében játssza el a szerepet a beugró színész, akinek ezt követően további két előadást szoktak még adni.

+1 A színészek sosem kívánnak egymásnak szerencsét színpadra lépés előtt babonából. Helyette hármat köpnek, vagy egyszerűen csak annyit mondanak: "Kéz- és lábtörést!"

Forrás: http://fidelio.hu/szinhaz/2015/03/27/10_dolog_amit_nezokent_nem_tudott_a_szinhazrol/

0 Tovább

Szabadidő - avagy legyen időd magadra (is)!

A mai rohanó világban gyakran halljuk azt, hogy: "Semmire nincs időm."

Ez azt jelenti, hogy nem tudok elegendő időt (minőségi időt) tölteni a családommal, barátaimmal, mi több a kedvenc hobbi(jai)mnak sem tudok kellően hódolni.

Ez részben érthető is, hiszen a munkahelyen már nem elég 100%-ot nyújtani, hanem attól jóval többet várnak el az embertől. Másrészt azonban én azt az elvet vallom, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné. A testünknek és lelkünknek igenis szüksége van feltöltődésre, kikapcsolódásra.

Az persze egyéntől függ, hogy kinek mi jelenti az igazi kikapcsolódást? Az aktív vagy éppen a passzív pihenés híve-e inkább?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy számomra a kulturális programok, színházi előadások jelentik a teljes feltöltődést. Természetesen rengeteg múlik azon is, hogy milyen társaság vesz körül. Szeretek olyanokkal lenni, akikre van miért felnézni, akiktől tanulhatok, akikből erőt meríthetek a "szürke hétköznapokban."

A legközelebbi feltöltődési lehetőség számomra a MAMMA MIA c. musical megtekintése lesz a Madách Színházban!

Már számolom a napokat...

0 Tovább

WAM blogja - Már a Facebook-on is!

A tegnapi napon nem csupán a blog, hanem annak hivatalos Facebook oldala is elindult.

Lájkra, megosztásra fel!

https://www.facebook.com/webelanettmariettablogja?fref=ts

0 Tovább

W.A.M. blogja

blogavatar

Wébel Anett Marietta vagyok, 30 éves. Nagy álmom vált valóra azzal, amikor sikeresen elvégeztem egy budapesti főiskola Kommunikáció és Médiatudomány szakát. Szeretek ugyanis írni, véleményt alkotni a világról: Emberekről, kultúráról, zenéről, egyszóval arról, ami közérdeklődésre tarthat számot. Célom, hogy ezzel a bloggal minél több embert ültessek a monitorok elé. A három alap pillér, melyre építem a blogomat: Adni, elgondolkodtatni vagy éppen meghatni Benneteket - az Olvasókat.-

Követők

W.A.M.

Facebook